SOS pre vlasy: Ako zachrániť zničené vlasy?

SOS pre vlasy: Ako zachrániť zničené vlasy?

Koruna krásy, ktorou by vlasy nepochybne mali byť, je mnohokrát prehnane zaťažovaná, či už vplyvom prostredia, počasia, ale aj používaním nesprávnych vlasových prípravkov. Dôsledok toho je, že naše vlasy nie sú ani krásne, ani zdravé, ale sú bez lesku a s rozštiepenými končekmi. Nakoniec je však úplne jedno, prečo máme zničené vlasy – pravdou je, že to vôbec nevyzerá príťažlivo a rozštiepené končeky kazia celkový dojem z inak skvelého strihu či účesu.

Máte aj vy rozštiepené končeky a ste odhodlané urobiť všetko pre ich záchranu? Naozaj to inak nejde, len ich ostrihať? Vyvedieme vás z omylu – existujú aj iné možnosti, ako zachrániť zničené vlasy a opäť sa tešiť z dokonalej žiarivej hrivy.

Prirodzene krásne a zdravé vlasy

Vlasy sú pre väčšinu žien, ale nezaostávajú ani muži, podstatným kúskom vzhľadu, ktorý by mal byť vždy tip top. Je totiž odrazom celkového výzoru, a tak, ako môže krásny účes úžasne rozžiariť celú našu osobnosť, nezdravé vlasy dokážu presný opak.

 

Pravdou však ostáva, že na kvalitu vlasov, ich hustotu a výsledný prirodzený odtieň vplýva okrem dedičnosti aj rasa či pohlavie. V neposlednom rade je za krásnou hrivou dokonalá vlasová starostlivosť.

Vlasy obsahujú bielkovinu – keratín, ktorý im dodáva pružnosť a pevnosť. Tiež k ich zdravému vzhľadu prispieva melanín, ktorý vlasom dodáva pigment a farbu. Okrem toho vo vlasoch nájdeme rôzne vitamíny a stopy zinku, horčíka, železa, medi a selénu, ktoré im zabezpečujú vyváženú výživu. Vlasový problém nastáva v momente, ak telu niektorý z vitamínov a minerálov chýba.

Najčastejšie dôvody ničenia vlasov

Ako ešte, okrem nedostatku primeranej výživy, vlasom škodíme?

Šampóny

Šampóny s nevhodným zložením, ktoré vlasy vysušujú a poškodzujú. Ak chceme týmto zbytočným problémom predísť, odporúča sa siahnuť po prípravkoch vhodných na daný typ vlasu a oboznámiť sa s ich zložením. Vyhnite sa všetkým zložkám, ktoré vlasy a pokožku hlavy vysúšajú.

 

Fénovanie

Keď si už potrebujete vlasy vysušiť rýchlo, skúste neprepínať fén na najhorúcejší režim. Neodporúča sa ani drsné trenie hlavy a sušenie mokrých vlasov uterákom.

 

Nadmerné česanie

Nadmerné česanie rovnako ako aj rozčesávanie mokrých vlasov je rozhodne škodlivé. Pozor na kefy a hrebene, ktoré používame. Ideálny je hrebeň s redšími zúbkami, prípadne kefa s prírodnými štetinkami.

 

Diéty

Diéty súvisia s neprimeranou výživou a nedostatkom cenných látok, čo vedie k zhoršeniu kvality pleti, nechtov aj vlasov.

 

Tipy na domácu záchranu vlasov

Účinnou pomocou pre zničené vlasy sú prírodné produkty, ktoré často nájdeme aj v kuchyni. Rozličné bylinkové odvary, masky a zábaly vlasy čistia, hydratujú a nijako nezaťažujú.

Rozmarín

Rozmarín na podporu rastu vlasov a zmiernenie problémov s ich vypadávaním.

Bazalka

Bazalka má protizápalové účinky, vďaka čomu posilňuje vlasy a zvyšuje ich odolnosť. Vlasy sú potom menej lámavé, pevnejšie, zlepší sa cirkulácia vo vlasových folikuloch a urýchli sa ich rast.

Ľanové semienka

Ľanové semienka obsahujú antioxidanty, ktoré vlasy hydratujú a stimulujú rast vlasov. Taktiež účinne podporujú ich pružnosť a pevnosť.

Chmeľ

Chmeľ a jeho zložky sa považujú za stimulanty rastu vlasov. Vlasy dokázateľne spevňujú a účinkujú proti infekciám vlasovej pokožky.

Prírodné oleje

Prírodné oleje – mandľový, arganový, olivový, makadamiový alebo kokosový. Všetky oleje s prírodnými výťažkami vlasy vyživujú a ošetrujú. Spolu s maskou sú skvelou pomocou proti rozštiepeným končekom. Stačí ich do vlasov jemne votrieť a nechať pôsobiť. Rovnako ošetria aj suchú pokožku.

SOS pomoc pre zničené vlasy

Platí, že rozštiepené končeky vlasov nezmiznú zo dňa na deň a zrejme sa to bez ostrihania najzničenejších vlasov nezaobíde. Vlasoví experti odporúčajú pravidelné podstrihnutie končekov bez ohľadu na to, či sú zničené alebo nie. Je to spoľahlivá prevencia pred štiepením a ničením vlasov a záruka, že sa vlasy odľahčia.

Nezabúdajte ani na dostatočnú výživu pre vlasy. Jedzte veľa čerstvého ovocia a zeleniny, bohatej na vitamíny a minerály. Skvelé na vlasy sú orechy, plné omega mastných kyselín – čo je výborná pomoc aj pri často sa mastiacich vlasoch. A nezabúdajte ani na vlasové doplnky s prírodným zložením, ktoré vlásky dokonale vyživia, podporia ich rast a prinavrátia nielen rozštiepeným končekom stratený lesk a hustotu.