Rozštiepené končeky ako nočná mora všetkých žien! Čo s nimi ?

Rozštiepené končeky ako nočná mora všetkých žien! Čo s nimi ?

Niekedy je za tým nedostatok vitamínov, inokedy je problémom nesprávna vlasová starostlivosť.

 

Ako je to s vami, čo chýba vašim vlasom, že sa štiepia a lámu? Spolu to raz a navždy vyriešime a zbavíme vás tohto problému.

 

Rozštiepené a polámané vlasové končeky

Rozštiepené končeky najčastejšie trápia dlhé vlasy, pričom ide o problém s rozdelenou, respektíve rozstrapkanou koncovou časťou vlasu. K tomuto javu dochádza v momente, keď je vlasová kutikula poškodená a nedokáže kôru vlasu dostatočne obaliť. Vlasy sú následne slabšie, jemnejšie a môže dôjsť k ich rýchlejšiemu poškodeniu a rozštiepeniu.

 

Štandardne prevláda názor, že sa štiepia len končeky vlasov, ale faktom je, že vlasy sa môžu lámať a štiepiť kdekoľvek po dĺžke. Takto zničené vlasy sú drsnejšie, bez lesku a vitality, sú už na pohľad bez života a vidieť, že im chýbajú cenné živiny na posilnenie vlasovej štruktúry. A tiež je veľmi náročné ich upraviť.

 

Typy štiepenia vlasov

Poznáme viacero druhov rozštiepených vlasových končekov. Každý typ má vlastnú príčinu vzniku a aj tu platí, že za všetkým je v prvom rade vlasová starostlivosť, ktorá dokáže zázraky, ale aj vyrobiť poriadny vlasový problém.

4 hlavné typy rozštiepených končekov vlasov:

  • Rozvetvenie je najčastejším spôsobom štiepenia vlasov. Ide o prípad, kedy koniec vlasov pripomína rozvetvený strom. Kôra vlasu je zväčša neporušená, ale dochádza k rozdeleniu vlasu. Poškodenie tohto typu pomôže zvrátiť dostatočná vlasová hydratácia a regenerácia.
  • Vidlička je spôsob poškodenia vlasu, pri ktorom sa vlas rozštiepi na tri časti. Ide o väčšie narušenie vlasovej štruktúry, na ktoré však zaberá pravidelná výživa v podobe obnovujúcej masky.
  • Stromček je poškodenie veľkej časti vlasu, nielen končekov. Dochádza pri ňom k oddeleniu vrstiev vlasu z kôry, výsledkom čoho je zničený rozštiepený vzhľad vlasov. Tu zaberie len odstrihnutie všetkých zničených častí, inak hrozí ďalšie šírenie po celej dĺžke vlasov.
  • Sviečka je stenčenie vlasov smerom ku končekom. Ide o rozsiahle poškodenie vonkajšej časti kutikuly, pričom opäť zaberá iba odstrihnúť poškodené vlasy.

     

    Príčiny rozštiepenia a lámania vlasov

    Najbežnejším dôvodom, prečo sa vlasy štiepia a lámu, je ich mechanické poškodenie. Spôsobujeme si ho my, a to neprimeraným sušením, necitlivým česaním a úpravami, ktoré vlasy vysúšajú a lámu. Najviac vlasom škodí sušenie drsnými uterákmi, ako aj pričasté fénovanie. Ďalej sa vyhnite česaniu mokrých vlasov a každodennému žehleniu a kulmovaniu vlasov.

    Vlasy sa poškodzujú aj chemickými úpravami ako je trvalá ondulácia, produkty na farbenie a vyrovnávanie vlasov a rôzne agresívne výrobky, ktorými vlasy zaťažujeme. Je veľmi dôležité vyberať si prípravky podľa typu vlasov, inak im zbytočne škodíme. V neposlednom rade vlasom škodí a namáha ich slnečné žiarenie a znečistené životné prostredie. Pozor aj na silný vietor a more, tie vlasom tiež nerobia dobre a veľmi ich vysúšajú.

    Rady a tipy proti štiepeniu a lámaniu vlasov

    Zvyčajne stačí už niekoľko malých zmien, ktoré vedú k výraznému zlepšeniu stavu vašich vlasov. Najmä v rámci prevencie je najdôležitejšia správna vlasová starostlivosť, ktorou predídeme rozličným vlasovým problémom.

     

    Toto robte pre krásne zdravé vlasy:

     

    • Používajte prírodné vlasové produkty určené na výživu a posilnenie vlasovej štruktúry. Vhodne zvolené šampóny, kondicionéry a balzamy dokážu predísť štiepeniu končekov a pomáhajú vlasy zvláčniť a hydratovať.
    • Majte na pamäti, že vlasy si zaslúžia jemné zaobchádzanie. Nečešte si mokré vlasy, ani si ich stále nevypínajte do drdolov – nevhodne zvolené gumičky, ako aj iné ozdoby do vlasov ich poškodzujú a lámu.
    • Vlasy si po umytí nežmýkajte, nekrúťte a ani ich nedrhnite silno uterákom.
    • Vždy, keď sa dá, nechajte vlasy voľne vyschnúť. Akékoľvek fénovanie, žehlenie a iné zásahy vlasom škodia, najmä ak sú vykonávané na dennej báze.
    • Pozor na nešetrné česanie – siahnite po kefách s prírodnými štetinami.
    • Pravidelné zastrihávanie vlasov je nutná rutina, na ktorú nezabúdajte.
    • Dopĺňanie vitamínov a minerálov zvonku aj zvnútra je alfou a omegou krásnych vlasov. Užívajte účinné vlasové výživové doplnky pre rast, hustotu vlasov a proti ich vypadávaniu.