Návod, ako nenápadne zakryť kúty na hlave

Návod, ako nenápadne zakryť kúty na hlave

Vypadávanie vlasov začína nenápadne. Vlasy začnú strácať objem, rednú, až sa na spánkoch začnú objavovať tzv. kúty. Kúty na hlave sú častým estetickým problémom, ktorý môže negatívne ovplyvniť sebavedomie. Môžu sa začať objavovať v akomkoľvek veku a nevyhýbajú sa mužom ani ženám.

Ako si s kútmi poradiť a účinne ich zamaskovať? Dá sa s tým bojovať? Cenné rady, ako na to.

Strata vlasov na hlave

Ako kúty na hlave označujeme stratu vlasov v oblasti spánkov a po stranách čela. Prejavujú sa vypadávaním, rednutím vlasov a celkovým ústupom vlasovej línie. Kúty sa môžu postupne rozšíriť, až „prerastú“ do rozsiahlejšieho typu plešatenia. 

Kúty na hlave sú bežným problémom oboch pohlaví, ale častejšie sa vyskytujú u mužov než žien. Môžu byť spôsobené rozmanitými faktormi – genetické predpoklady, vek, nezdravý životný štýl alebo ochorenie (alopécia).

Prejavy kútov na hlave

Medzi najbežnejšie prejavy vypadávania vlasov v kútoch patria: 

  • Postupné rednutie vlasov v kútoch – týmto príznakom vznik kútov zvyčajne začína, vlasy v oblasti spánkov sa zdajú redšie a jemnejšie.
  • Ustupujúca línia vlasov – postupným rednutím vlasov začína vlasová línia na niektorých miestach ustupovať a vytvárať tvar písmena M.
  • Lysiny – v závažnejších prípadoch sa v kútoch objavujú aj lysiny a holé miesta.
  • Svrbenie a podráždenie pokožky hlavy – niektoré stavy, ktoré spôsobujú vznik kútov (rôzne ochorenia môžu sprevádzať nepríjemné svrbenie a začervenanie pokožky hlavy).

Ako sa zbaviť kútov na hlave

Strata vlasov je často nezvratná, ale vždy je možnosť vlasom trochu pomôcť. Ako môžete spomaliť vznik kútov na hlave?

Šetrné účesy, ktoré neťahajú vlasy

Pokiaľ chcete zabrániť mechanickému poškodzovaniu vlasov, vyhnite sa noseniu tesných a príliš stiahnutých účesov. Aj kratšia pauza dovolí vlasovým folikulom trochu si oddýchnuť a začať produkovať silnejšie a pevnejšie vlasy.

Zdravá strava bohatá na vitamíny skupiny B

Zdravá strava môže prispieť k spomaleniu vypadávania vlasov a tvorby kútov na hlave. Je dôležité, aby telo dostávalo všetky cenné živiny, ktoré potrebuje na správne fungovanie organizmu. V prípade, že ich nemá, začne najskôr šetriť na tých častiach tela, ktoré nie sú životne dôležité – teda aj na vlasoch. 

Vypadávanie vlasov môžete spomaliť predovšetkým pomocou niektorých vitamínov, ktoré podporujú ich rast a zdravie – sú to vitamíny skupiny B (biotín, niacín, vitamín B6, vitamín B12 a kyselina pantoténová).

Lieky proti vypadávaniu vlasov

Vo vážnejších prípadoch straty vlasov, keď sa kúty na hlave začínajú rozširovať, možno nasadiť medikamentóznu liečbu. Lieky proti vypadávaniu vlasov väčšinou nedokážu stratu vlasov zvrátiť, ale môžu proces rednutia spomaliť. 

Transplantácia vlasov

Efektívnym riešením je aj transplantácia vlasov. Ide o trvalé a bezpečné riešenie tohto vlasového problému. Pristupuje sa k nej najmä v prípadoch, keď je strata vlasov spôsobená genetickými predpokladmi, vekom alebo nezvratným poškodením vlasových folikulov. Pri transplantácii vlasov dochádza k odberu vlasových štepov z jednej oblasti na hlave a ich premiestneniu do oblasti, v ktorej vlasy chýbajú – do oblasti kútov.

Spôsoby, ako zakryť kúty

Najjednoduchším spôsobom, ako dosiahnuť štýlový look aj s kútmi, je zvoliť čo najkratší strih vlasov, prípadne zarovnať ich dĺžku na niekoľko milimetrov. Rovnako dôležité je venovať pozornosť správnemu stylingu. Polodlhé vlasy je dobré po stranách skrátiť a vrchné pramene nechať o niekoľko centimetrov dlhšie. Tento strih ponúka v oblasti stylingu veľa možností, vďaka ktorým je jednoduché docieliť atraktívny vzhľad potláčajúci kúty. Môžete tiež zvýrazniť textúru vlasov použitím vlasového vosku alebo gélu a upraviť ich do špicatého looku. Ofinu si, naopak, sčešte do čela. Aj ležérne pôsobiaca cestička a nedbalý styling vlasov sú garanciou, aby účes pôsobil prirodzene.