Ako zakryť riedke vlasy? Poradíme vám aj ohľadom starostlivosti

Ako zakryť riedke vlasy? Poradíme vám aj ohľadom starostlivosti

Trápi ich, že vlasom chýba objem, sú krehké a rozstrapkané a nedržia žiadny účes. Najmä v prípade, ak ide o dlhšie vlasy, je to skutočne trauma, z ktorej sa nie je ľahké dostať.

Ako to máte vy? Tiež si s tým nedokážete dať rady a neviete, ako zakryť riedke vlasy? Je to váš celoživotný problém, alebo vám vlasy zredli pod vplyvom nepríjemných okolností? A dá sa s tým vôbec niečo urobiť?

Čo ovplyvňuje hustotu vlasov?

Nezúfajte, v dnešnej dobe sú spôsoby, ako vyriešiť takmer každý vlasový problém, vrátane hustoty vlasov. Dá sa to urobiť hneď niekoľkými spôsobmi, podstatné je použiť trochu fantázie a nebáť sa.

Dôležité je však vysvetliť, čo ovplyvňuje hustotu a rast vlasov. Štandardne nám narastie asi 1 centimeter vlasov mesačne, pričom tvar, farbu a hustotu vlasu zvyčajne ovplyvňuje genetika. Možno však spomenúť štatistiky – v priemere má každý dospelý človek približne tristotisíc vlasov. Každý deň mu vypadne asi sto až dvesto vlasov.

Ak hovoríme o riedkych vlasoch, myslíme tým viditeľne nižší počet vlasov, ktorým disponujeme, avšak môže to byť spôsobené viacerými faktormi. Často je za tým práve dedičnosť, ale aj nedostatočný, spomalený rast alebo nadmerné vypadávanie vlasov, prípadne kombinácia oboch príčin. 

Príčiny, prečo máme riedke vlasy

  • Dedičnosť a genetika najbežnejšou príčinou riedkych vlasov je dedičnosť, ktorá ovplyvňuje najmä prirodzenú početnosť vlasov na hlave. Môže vplývať aj na rast a vypadávanie vlasov.
  • Nesprávna výživa – problémom býva nedostatočná výživa vlasov, respektíve celého organizmu. Dôležité je prijímať dostatok vitamínov a minerálov pre rast a hustotu vlasov.
  • Neprimeraná vlasová starostlivosť nadmerné česanie, prípadne zlý hrebeň alebo kefa, tiež časté a nesprávne farbenie vlasov alebo nadmerné fénovanie sú negatívne vplyvy, ktoré pôsobia na hustotu vlasov.
  • Choroby a externé vplyvy kvalitu vlasov ovplyvňujú mnohé choroby, napríklad hormonálne, imunitné či metabolické ochorenia. Zle vplývajú aj rôzne lieky a vplyvy z vonkajšieho prostredia.

Domáca starostlivosť o riedke vlasy

V prípade, že ste odhodlané riešiť problémy s riedkymi vlasmi svojpomocne, smelo do toho. K dispozícii máte hneď niekoľko možností a prostriedkov, ako pozitívne ovplyvniť hustotu vašej hrivy a konečne sa tešiť z vysnívaného objemu.

Ako sa starať o riedke vlasy?

Zmeňte vlasovú kozmetiku

Alfou a omegou krásnych vlasov je primeraná starostlivosť o ne a kozmetika, ktorú používame. Vždy voľte radšej vlasové prípravky s prírodným zložením, ktoré obsahujú aj vitamíny a minerály. Máte tak istotu, že vlasy netrpia, nie sú zaťažované chémiou a škodlivinami a dostávajú primeranú výživu, ktorá stimuluje ich rast a vplýva na objem. Tiež skúste vlasy menej farbiť, respektíve dobre si vyberajte produkty, ktoré na vlasy nanesiete. 

Špičková starostlivosť o vlasy

K dobrej starostlivosti o vlasy patria aj správne spôsoby a techniky česania, umývania a sušenia vlasov. Pri umývaní vlasov je vhodnejšia menej častá frekvencia, ideálne trikrát do týždňa. To isté sa týka používania fénu, kulmy, laku na vlasy a iných stylingových prípravkov – menej je viac a ak nemusíte, nepoužívajte ich. Vlasom pomáha aj pravidelné podstrihnutie a česanie kefou s prírodnými štetinami. 

Výživové doplnky na podporu rastu vlasov

Na podporu rastu vlasov môžete siahnuť po overených vlasových doplnkoch s prírodným zložením, či už v tabletovej alebo tekutej forme. Vlásky krásne vyživia. Pomôžu aj rozličné toniká, balzamy, roztoky alebo vlasové aktivátory.

Upravte si jedálniček

Na dosiahnutie efektu krásnych hustých vlasov je nevyhnutná vhodná strava. Obmedzte pitie alkoholu, fajčenie a iné škodlivé látky či nezdravé jedlá a namiesto nich do svojho jedálnička zaraďte viac zeleniny a ovocia.

Pozor na negatívne vonkajšie faktory

Na vlasy negatívne vplývajú aj vonkajšie faktory. Ochraňujte ich pred nepriaznivým počasím – silným vetrom a dažďom a rovnako sa vyvarujte neprimeranému slneniu bez ochrany. Vlasom škodí aj cigaretový dym či nadmerný prach.

Kedy je čas vyhľadať odbornú pomoc kvôli riedkym vlasom?

Majte na pamäti, že nie vždy je príčinou rednutia vlasov nedostatočná výživa alebo zlá starostlivosť. Ak viete, že ste riedke vlasy nezdedili po rodičoch a že sa vám až časom výrazne preriedili, mali by ste spozornieť. Niekedy si bez odbornej pomoci neporadíme a ak sú vaše vlasy riedke v dôsledku nadmerného ničenia, vypadávania a lámavosti, respektíve rastú viditeľne pomaly, je najvyšší čas zájsť za odborníkom, nech zistí, čo je toho príčinou.