Melatonín na spanie: 4 najčastejšie otázky o spánkovom hormóne

Melatonín na spanie: 4 najčastejšie otázky o spánkovom hormóne

Kedy si sa naposledy vyspala úplne doružova? Ak si práve musela zaloviť v pamäti, asi to už bolo poriadne dávno. Nekvalitný spánok môže byť spôsobený práve nedostatkom melatonínu - spánkového hormónu. Nájdi odpovede na najčastejšie otázky o melatoníne a spoznaj naše chutné vitamíny BEST SLEEP EVER.

Čo je melatonín?

Melatonín je peptidový hormón produkovaný epifýzou, pričom jeho vylučovanie je zosilnené tmou. Jeho sekrécia sa začína prevažne po západe slnka, pričom najvyššiu koncentráciu v tele máme medzi 2. a 4. hodinou ráno.

Naopak najnižšiu hladinu má telo počas dňa. Melatonín je zodpovedný za reguláciu cirkadiánnych rytmov tela, čím pomáha kontrolovať spánok a reguluje prebúdzanie (1,2).

Môžem mať nedostatok melatonínu? 

Samozrejme. Nedostatok hladiny melatonínu v tele môže byť spôsobený pribúdajúcim vekom či rôznymi neurologickými ochoreniami. V neposlednom rade netreba zabúdať, že aj zvýšená expozícia svetlu môže negatívne pôsobiť na sekréciu melatonínu v tele.

Nedostatok melatonínu sa prejavuje vo forme nespavosti, častej zmeny nálad, úzkosti či zhoršení imunity (3). Spánkový hormón si telo vytvára samé, no prácou v noci, nesprávnou stravou či pozeraním do telefónu v tme, sa jeho tvorba znižuje.

Spoznaj názor odborníkov

National Sleep Foundation odporúča, odložiť všetky zariadenia, ktoré vyžarujú modré svetlo, minimálne 1 hodinu pred spánkom. To znamená, že by si mala odložiť telefón a vypnúť televíziu. Namiesto toho si môžeš pri stlmenej nočnej lampe otvoriť knihu, ktorú si chceš prečítať už niekoľko mesiacov (4).

Môžem sa rozhodnúť užívať melatonín zo dňa na deň?

Už si možno počula o negatívnych účinkoch dlhodobého užívania melatonínu. Tie nejdeme ani zďaleka vyvracať. Práve naopak. Ani my neodporúčame naše vitamíny pre zlepšenie spánku BEST SLEEP EVER užívať dlhšie ako 2 týždne bez prestávky.

Výskumy však preukázali, že melatonín je nenávykový a je bezpečným výživovým doplnkom pre dospelých. (5).

Každé užívanie vitamínov však odporúčame konzultovať so svojim lekárom alebo lekárnikom. Toto odporúčanie platí obzvlášť pre deti a tehotné ženy.

Ako dávkovať melatonín?

Melatonín a dávkovanie je otázka, ktorá sa vzťahuje na každý produkt samostatne. Na výber máte kapsule, pastilky na cmúľanie, prášok, lipozomálnu formu melatonínu alebo naše chutné gumíky.

Ak si lámeš hlavu nad tým, ako začať, odporúčame začať zľahka. Začni postupnými dávkami - najprv 0,5 až 1 mg, ktorú užiješ asi 30 minút pred spánkom. Dávku môžeš pri zaznamenaní účinkov zvýšiť, no každú zmenu odporúčame konzultovať s lekárom alebo lekárnikom.

Vo všeobecnosti je bezpečná počiatočná dávka pre dospelých medzi 1 mg a 5 mg melatonínu (6).

Doplnky výživy obsahujúce melatonín nie sú návykové avšak vždy platí, že pokiaľ ťa budú trápiť problémy so zaspávaním viac ako 2 týždne, môže to indikovať vážne spánkové problémy, ktoré je potrebné konzultovať s lekárom alebo lekárnikom.

Chutné vitamíny Bloom Robbins

Pokiaľ sa trápiš a každý večer v posteli počítaš ovečky, máme pre teba účinnú a chutnú pomoc. Gumíky v tvare jednorožcov ti pomôžu zabudnúť na prebdené noci a konečne sa vyspíš ako bábätko. A to všetko s tými najchutnejšími vitamínmi. 

Best SLEEP ever je náš nový výživový doplnok s obsahom vitamínov C, B3, B6, B12, L-teanínu zo zeleného čaju, extraktu z medovky lekárskej a mučenky pleťovej. Okrem toho obsahuje každý jednorožcový vitamín melatonín, ktorý prispieva k skráteniu času potrebného na zaspávanie.

Pre viac tipov sleduj náš blog, daj nám follow na Instagrame, Facebooku a TikToku a nezabudni odoberať náš newsletter. 

Zdroje: 

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5405617/ Citované (23.3.2023)

2. https://www.nccih.nih.gov/health/melatonin-what-you-need-to-know Citované (23.3.2023)

3. https://www.everlywell.com/blog/sleep-and-stress/what-is-melatonin-deficiency/#causes-of-melatonin-deficiency Citované (23.3.2023)

4. https://health.clevelandclinic.org/put-the-phone-away-3-reasons-why-looking-at-it-before-bed-is-a-bad-habit/ Citované (23.3.2023)

5. https://health.clevelandclinic.org/melatonin-dependency/ Citované (23.3.2023)

6. https://www.sleepfoundation.org/melatonin/melatonin-dosage-how-much-should-you-take Citované (23.3.2023)