Krásne nechty sú zdravé nechty! Rady, ako ich doviesť do dokonalosti

Krásne nechty sú zdravé nechty! Rady, ako ich doviesť do dokonalosti

 Niekedy však aj napriek všemožnej námahe a snahe naše nechty trpia nedokonalosťami, sú lámavé či zažltnuté.

Farba, štruktúra a tvar nechtov sú dokonalým odrazom stavu tela a zdravia človeka, je preto nutné sledovať aj dorastanie nechtov a ich celkový vzhľad. 

Čo značia problémy s nechtami a aké zdravotné ťažkosti môžu signalizovať?

Zdravotné problémy súvisiace s nechtami

Zažltnuté nechty

Dôvodov, prečo nechty nepekne žltnú, môže byť niekoľko. Dochádza k tomu v staršom veku, u fajčiarov, prípadne používaním nevhodných lakov na nechty. Avšak tiež to môže signalizovať plesňové ochorenie, v ojedinelých prípadoch až cukrovku a psoriázu.

Krehké a lámavé nechty

K lámavosti nechtov dochádza pri častom kontakte s chemikáliami alebo vodou, ale aj pri nadmernom používaní odlakovača. Krehkosť nechtov spôsobujú plesňové infekcie či problémy so štítnou žľazou. V danom prípade je dobré doplniť telu vitamíny A, C a biotín vo výživových prípravkoch.

Vypuklé a zahnuté nechty

Zväčšené a zahnuté konce nechtov smerom dole značia nízky obsah kyslíka v krvi, čo neraz súvisí s pľúcnymi alebo srdcovými chorobami. Taktiež môžu byť za tým zápalové ochorenia čriev a obličiek. Tento jav je pozorovaný aj u pacientov s AIDS.

Škvrny na nechtoch

K vzniku bielych škvŕn na nechtoch dochádza pri poranení alebo pri plesňovej infekcii. V prípade, že sa na nechtoch objavia tmavé pruhy či škvrny, a nie je to dôsledok zranenia, je nevyhnutné neodkladne vyhľadať odbornú pomoc – mohlo by ísť o rakovinu.

Zvislé ryhy a hrbole

Nechty s ryhami sa objavujú v staršom veku. V danom prípade je dobré doplniť horčík a vitamín B12, a to ako v strave, tak vo výživových doplnkoch pre krásne a zdravé telo, nechty aj vlasy.

Ako sa starať o nechty

Krásne zdravé nechty nie sú samozrejmosťou, je preto dôležité venovať im primeranú pozornosť a starostlivosť. Nepodceňujte:

  • vyváženú stravu s vysokým obsahom bielkovín a antioxidantov,
  • každodenné dopĺňanie vitamínov a minerálov,
  • ochranu rúk a nechtov pred pôsobením chemikálií a vody,
  • pravidelné strihanie nechtov,
  • ošetrenie pomocou prírodných olejov (kokosový, levanduľový, hroznový).

5 základných trikov pre krásne zdravé nechty

Získajte konečne vysnívanú manikúru ako od profesionálky. Už aj v pohodlí domova si môžete bez problémov vykúzliť špičkové nechty, stačí sa riadiť jednoduchými trikmi a určite nič nepokazíte.

1. Správny tvar nechtov

Tvar nechtov podlieha módnym trendom. Napriek tomu stále platí, že najlepšie na úpravu sú tradičné guľaté nechty, pretože tu najmenej hrozí, že sa budú niekde zachytávať a lak sa rýchlo oškrie. Aby vydržala farba na nechtoch čo najdlhšie, vytvarujte svoj necht do guľata za pomocí kliešťov a pilníka.

2. Dôsledná predpríprava pred lakovaním

Vo väčšine nechtových salónov sa nechty pred lakovaním namočia. Vplyvom vody však nechty nadobudnú objem, čo môže spôsobiť rýchlejšie popraskanie naneseného laku.  Nanášajte teda lak na suché nechty, stačí ich predtým očistiť odlakovačom, aby sa zbavili mastnoty.

3. Dve tenšie vrstvy laku sú lepšie

Namiesto jednej silnej vrstvy naneste na nechty dve tenšie vrstvy. Silná vrstva laku by veľmi dlho zasychala a takto nanesený lak na nechtoch príliš dlho nevydrží. 

Nalakujte si nechty tenkou vrstvu, počkajte, až lak zaschne a potom naneste druhú vrstvu. Nakoniec môžete aplikovať aj tretiu ochrannú vrstvu v podobe bezfarebného vrchného laku.

4. Stačia tri ťahy lakom

Učte sa od profesionálov a opakujte po nich! Jedným rýchlym ťahom naneste lak do stredu nechtu a ďalšími dvoma ťahmi vyplňte postranné časti.

5. Starajte sa o svoju manikúru

Bola by škoda prísť o krásnu manikúru predčasne. Riaďte sa preto pokynmi odborníkov na predĺženie manikúry. Pri umývaní riadu a počas upratovania si nasaďte rukavice, používajte výživné nechtové oleje na a pravidelne hydratujte pokožku rúk krémom.