Trápi ťa stres a úzkosť? Zoznám sa s ashwagandhou

Trápi ťa stres a úzkosť? Zoznám sa s ashwagandhou

Určite ti nemusíme hovoriť, že stres je každodenným problémom, ktorý pri uponáhľanom životnom štýle trápi dnes takmer každého z nás. Spôsobov ako sa ho zbaviť alebo ako ho eliminovať je neúrekom, no nie všetky fungujú tak, ako by sme chceli. Aj preto sme sa obrátili na prírodu a objavili čarovnú bylinu s názvom ashwagandha.

Zázrak menom ashwagandha

Ashwagandha, známa ako Withania somnifera alebo indický ženšen, je bylina používaná v tradičnej indickej medicíne - ayurvéde. Jej koreň má konskú vôňu, čo potvrdzuje aj preklad v sanskrite - “ashva” znamená kôň a “gandha” znamená vôňa. Už viac ako tisíc rokov sa používa pre jej jedinečnú schopnosť dodať silu a vitalitu. Využívajú sa rôzne časti rastliny, ale najbežnejšou doplnkovou formou je extrakt z jej koreňov. (1)

A práve extrakt z koreňa ashwagandhy KSM 66, čo je mimochodom najviac bioaktívna ashwagandha na svete s preukázanými klinickými účinkami, sa nachádza aj v našom produkte Stress no more

Menej stresu a žiadna úzkosť

To, že je stres každodennou súčasťou našich dní vôbec neznamená, že sa proti nemu nedá bojovať. Práve naopak. Ak si sa už niekedy pristihla so stiahnutým žalúdkom, spotenými rukami a búšením srdca, pravdepodobne si už zopár stresových situácií zažila. Či už to bolo na prvom rande, pred písomkou v škole alebo pred pracovným pohovorom, stresové pocity sú vo väčšine prípadov rovnaké.

Keď čelíme neznámym situáciám, naše telo sa naštartuje a zaplaví sa stresovými hormónmi, ako je adrenalín a kortizol. Práve tie zvyšujú srdcový tep, krvný tlak, energiu a pripravia telo na zvládnutie novej situácie. Ak však stresu čelíš pravidelne, treba s tým niečo spraviť. Kvôli zvýšenej hladine kortizolu môžeš mať totiž problém večer pokojne zaspať, na tvári sa ti objaví akné, ba dokonca môžeš pribrať. (2)

Aj preto, ak nechceš užívať kapsule alebo prášky, skús našu ashwagandhu. Práve táto bylina je klasifikovaná ako adaptogén, teda rastlinná látka, ktoré pomáha telu vyrovnať sa s náročnými podmienkami, a tým aj s vyššou hladinou stresu. Vďaka ashwagandhe dokážu stresové pocity zmiznúť a telo sa uvoľní. (3)

Čo hovoria štúdie?

Ashwagandha môže mať upokojujúci účinok na symptómy úzkosti. 

V štúdii z roku 2019 výskumníci zistili, že denná dávka 240 miligramov (mg) ashwagandhy výrazne znížila hladinu stresu u ľudí v porovnaní s placebom, a to zahŕňalo zníženie hladiny kortizolu. (3)

V ďalšej štúdii z roku 2019 viedlo užívanie 250 mg a 600 mg ashwagandhy denne k nižším úrovniam stresu, ktoré sami viedli aj k nižším hladinám stresového hormónu. Takisto bola zaznamenaná aj zvýšená kvalita spánku. (4)

Hoci sú tieto výskumy sľubné, vedci musia zhromaždiť oveľa viac údajov, kým bude samotná bylina určená na liečbu úzkosti. Zatiaľ slúži ako doplnok stravy.

Ashwagandha v kombinácii s medovkou lekárskou

Nielen ashwagandha, ale aj medovka lekárska je skvelý adaptogén, teda rastlinná látka, ktoré pomáha telu vyrovnať sa s náročnými podmienkami, a tým aj s vyššou hladinou stresu.

Už tradične sa medovka používa najmä v čajoch na zmiernenie stresu a pocitov úzkosti. Zároveň pomáha telu opäť navodiť pocit pohody. (5)

Práve extrakty z medovky lekárskej a ashwagandhy obsahujú naše gumíky Stress no more. Gumíky s príjemnou chuťou lesného ovocia ti pomôžu účinne redukovať pocity úzkosti a stresu, podporujú zdravú sexualitu nielen u žien, ale aj u mužov, a okrem toho ti pomôžu aj s udržiavaním koncentrácie. A to všetko práve vďaka prírodným výťažkom a vitamínu B6.

Samozrejme, nezabúdaj, že najlepší je pre teba život bez stresu. My sme to skúsili a vydržali sme pol dňa. Môžeš sa pokúsiť prekonať nás. Určite ti v tom pomôžu chutné vitamíny Bloom Robbins a k tomu pol dňa dovolenky strávenej v posteli sladkým nič nerobením a sledovaním dobrého seriálu.

Zdroje:

1. https://examine.com/supplements/ashwagandha/ (Citované 14.3.2023)

2. https://www.healthline.com/health/high-cortisol-symptoms#symptoms

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6750292/ (Citované 14.3.2023)

4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6979308/ (Citované 14.3.2023)

5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32201301/ (Citované 14.3.2023)