Hustota, pol života: Ako docieliť efekt hustých vlasov?

Hustota, pol života: Ako docieliť efekt hustých vlasov?

Genetika zohráva v otázke kvality vlasov dôležitú úlohu. Avšak rovnako dôležitá je zdravá životospráva, vplyv počasia a prostredia, ako aj správna starostlivosť o vlasy.

Prinášame vám účinné tipy, ako docieliť trvalý efekt hustých vlasov.

Správna starostlivosť o vlasy 

Základom krásnych zdravých vlasov je vhodná starostlivosť. A naopak, ak sú vlásky permanentne zaťažované a oslabené, nemožno sa čudovať, že vyzerajú všelijako, len nie zdravo a husto. Čo vlasom najviac škodí?

  • Časté umývanie, fénovanie a iná tepelná úprava vlasov.
  • Príliš drsné česanie nevhodnou kefou a hrebeňom.
  • Prehnané používanie stylingových prípravkov.
  • Veľa šampónu a kondicionéru.

Na dosiahnutie efektu hustých vláskov si ich stačí umývať raz až dvakrát týždenne. Ideálne je nechať ich vysušiť voľne na vzduchu, prípadne len krátko fénovať teplým, nie priveľmi horúcim vzduchom. Vlasoví stylisti odporúčajú pravidelné používanie balzamu na vlasy, ktorým docielite jednoduchšie rozčesávanie. Aspoň raz do týždňa nezabudnite na hĺbkovú vlasovú regeneráciu výživnou maskou.

Šampón nanášajte v primeranom množstve – veľa šampónu nerovná sa čistejšie a voňavejšie vlasy, práve naopak – vlasy sú skôr mastné. Po dôslednom vymytí šampónu, respektíve iných prípravkov mokré vlasy násilne nedrhnite, ale z nich len šetrne vyžmýkajte prebytok vody a zabaľte ich do uteráka.

Nepodceňujte používanie kondicionéru po umytí vlasov. Ide o dôležitý krok k jemným, lesklým a poddajným vlasom. Odporúča sa nechať ho pôsobiť na vlasoch dve až tri minúty. Kondicionér na vlasy nie je nutné aplikovať po každom umytí.

Hormonálne zmeny a ich vplyv na hustotu vlasov

Proti hustote vlasov hrá niekoľko vplyvov a okolností. Jednou z nich je puberta a hormonálne zmeny, ku ktorým počas nej dochádza v tele. Vlasy môžu počas tohto obdobia vo väčšej miere vypadávať. Rovnako tak je rizikovým čas po pôrode a menopauza. Kým v tehotenstve vlasy zhustnú, pretože vypadávajú menej, prípadne vôbec, po pôrode nastáva úplný obrat, čoho následkom je enormné vypadávanie vlasov. Nečudujte sa, ak denne prídete aj o 500 vlasov, je to normálne. Obvykle vypadávanie nadbytočných vlasov ustane do roka od pôrodu.

Stres proti hustote vlasov

Stres neprospieva nikomu a ničomu. Trpí ním naša duša, ale aj celé telo. Odráža sa na otrasnej pleti, ale tiež vplýva na neprirodzené rednutie vlasov. Je dôležité cielene bojovať so stresom a robiť všetko pre to, aby ste ho zo svojho života odstránili, či aspoň minimalizovali jeho dopady na Vaše zdravie a hustotu vlasov. Naučte sa oddychovať – najlepšie aktívnym spôsobom. Pomôžu prechádzky, beh či tabata aspoň dvakrát do týždňa. Jednoducho vedome vypnite a nestresujte sa. A nezabudnite vypnúť stresujúce myšlienky aj večer a doprajte si kvalitný 7 až 8-hodinový spánok.

"Príčinou vypadávania vlasov môže byť stres, zlá starostlivosť, hormonálne zmeny, ale tiež nedostatočná výživa."

Pestrý jedálniček pre husté a zdravé vlasy

Základom krásnych hustých vlasov sú zdravé raňajky. Výborná je ovsená kaša s jogurtom, trochou medu,  orechmi a čerstvým sezónnym ovocím. Po výdatných raňajkách svojim vlasom pomôžete aj 2 kapsulami alebo 2 gumíkmi Bloom Robbins, ktoré dodajú vláskom cenné vitamíny potrebné pre ich rast, zdravie, krásu a silu. Sú nadupané biotínom, selénom, zinkom, vitamínmi A, B, C, D, ale tiež kyselinou hyalurónovou a výťažkom z kokosovej vody. Navyše sú bez lepku, laktózy a netestované na zvieratách.

Opticky hustejšie vlasy

Riešením, ako opticky dosiahnuť efekt hustých vlasov, je v prípade brunetiek nechať si spraviť melír, alebo tzv. “sun kissed look“. Už na prvý pohľad sa budú vlasy viac lesknúť a budú pôsobiť hustejšie a žiarivejšie. 

Blondínky by mali staviť na opačný efekt – namiesto zosvetlenia si nechajte niektoré pramienky stmaviť a uvidíte, že vlásky budú razom pôsobiť hustejšie.

Triky pre zdravšie a hustejšie vlasy

Proteíny pre husté vlasy 

Základnou zložkou vlasov je proteín – kolagén, a preto by ste mali dbať na jeho dostatočný príjem do organizmu. Doprajte si denne aspoň 45 gramov proteínu – nájdete ho v chudom mäse, hydine, rybách, strukovinách alebo vo vajíčkach.

Pozor na diéty, kde môže dochádzať  k nedostatkom proteínu. Hrozí oslabenie vlasov, v dôsledku čoho sa začnú rýchlejšie lámať a vypadávať. Vtedy veľmi urýchlene doplňte do tela všetky potrebné živiny aj formou výživových doplnkov pre krásne a zdravé vlasy.

Zinok proti vypadávaniu vlasov 

Vypadávanie vlasov môže byť spôsobené aj tým, že telu chýba zinok. V takom prípade jedzte oriešky či zelenú listovú zeleninu. A nezabudnite na účinné gumíky a kapsule pre hustotu a lesk vlasov.

Biotín na stimuláciu rastu vlasov 

Biotín – B-vitamín pomáha telu metabolizovať proteíny a sprocesovať glukózu, vďaka čomu výrazne prospieva vlasom, nechtom a pokožke. Obsahujú ho vajíčka, losos, karfiol, uhorka či avokádo, prípadne prírodné výživové prípravky.