8 účinných spôsobov, ako posilniť imunitu

8 účinných spôsobov, ako posilniť imunitu

Mať dobrú imunitu, to je základ, ak chceme byť zdraví a odolní. Imunita nás chráni pred vírusmi a pomáha zdolať choroby ľahšie a rýchlejšie. Naopak, ak je imunita oslabená, nie je to len o častejšom výskyte infekcií a zápalov. Ide o komplexný systém, ktorý vplýva na celkovú obranyschopnosť a ochranu organizmu. 

Ako ste na tom s imunitou? Choroby sa vám vyhýbajú oblúkom, alebo ste často prechladnutí a neviete si s tým poradiť? Viete, čo je dobré na imunitu?

Čo je to imunita?

Imunita je ucelený obranný systém ľudského tela, ktorého cieľom je vytvárať vnútornú a vonkajšiu ochranu pred vírusmi, baktériami a inými patogénmi, ktoré sú všade okolo nás a spôsobujú choroby. Pre jej lepšie fungovanie je dôležité, aby ju nič neoslabovalo, inak sme omnoho náchylnejší na rozličné ochorenia a nákazy. Najčastejšie dochádza k oslabeniu imunity z dôvodu vyčerpanosti a pod vplyvom stresu. Škodia nám aj opakované choroby a užívanie antibiotík. Vtedy pomáha podporovať imunitu, a to pravidelnými dávkami vitamínov a minerálov, správnou stravou na posilnenie imunity a zmenou životného štýlu. Ako ešte možno posilniť imunitný systém?

Tipy na posilnenie imunity

Črevná mikroflóra pre dobrú imunitu

Imunita úzko súvisí s črevnou mikroflórou. Keďže v črevách prebieha väčšina imunitných procesov, ako aj produkcia antimikrobiálnych proteínov, vyskytuje sa tu až 70 % imunitných buniek. Nachádzajú sa tu milióny baktérií, húb, parazitov a vírusov, ktoré v tele zdravého jedinca spolu existujú v dokonalej symbióze. Viac ako 95 % z nich je pre naše telo prospešných, pričom podporujú imunitný systém a chránia nás pred vznikom infekcií. Problém nastáva v momente narušenia tejto rovnováhy, najčastejšie v dôsledku vonkajších aspektov – nedostatok vlákniny, nezdravá strava, časté užívanie antibiotík. Vtedy je najvyšší čas doplniť si probiotiká a prebiotiká, či už konzumáciou kefíru, jogurtov s probiotickou kultúrou, prípadne sú dostupné aj výživové doplnky na podporu imunity u dospelých s obsahom cenných bifidobaktérií a laktobacilov.  

Čisté ruky ako základ imunity

Dodržiavanie základnej hygieny je základom dobrej imunity. Používajte mydlo a čistú tečúcu vodu vždy, keď sa vrátite zvonku, prípadne siahnite po dezinfekcii s obsahom minimálne 60-percentného alkoholu, ktorú majte stále na dosah. Ruky si umývajte vždy minimálne 20 sekúnd, a to nielen na povrchu a dlaniach, ale skutočne veľmi dôkladne.

Kvalitný spánok na podporu imunity

Štúdie ukazujú, že kvalita spánku veľmi vplýva na obranyschopnosť nášho organizmu. U ľudí, ktorí denne spia menej ako šesť hodín, respektíve je ich spánok prerušovaný, sa zistili neželané zmeny génov. Pod vplyvom týchto zmien následne dochádza k poškodzovaniu imunitného systému, ktorý je oslabený a ľahšie napadnuteľný. 

Odbúrajte stres a posilnite si imunitu 

Dlhodobý stres ničí naše psychické aj fyzické zdravie a vplýva na imunitu. Pod jeho vplyvom sa organizmus nestíha dostatočne rýchlo regenerovať, čo spôsobuje, že sme náchylnejší na napadnutie rozličnými chorobami a poruchami. Stres dokázateľne znižuje množstvo bielych krviniek (lymfocytov) v tele. Tie plnia dôležitú úlohu – bojujú proti infekciám. Čím je lymfocytov v tele menej, tým je pravdepodobnejšie ohrozenie vírusmi (nádcha, opary), ako aj inými ochoreniami. 

Ako teda bojovať proti stresu? Každému vyhovuje niečo iné, ale v zásade platí – naučte sa relaxovať a osvojte si základy psychohygieny. Dôležité je vedieť vypnúť a odľahčiť svoju myseľ. Energiu vám dobije pobyt vonku a dobrá kniha. Pokročilejší vedia relaxovať aj prostredníctvom meditácie alebo dychového cvičenia.

Pohybom k lepšej imunite

Jednoduchým, avšak veľmi efektívnym spôsobom, ako posilniť obranný systém tela, je pohyb. Zmierňuje sa tým napätie, stres a znižuje sa pravdepodobnosť výskytu srdcových chorôb, osteoporózy alebo onkologického ochorenia. Stačí si každý deň zacvičiť aspoň 30 minút, pričom ráta sa skutočne akýkoľvek pohyb. Vítaný je beh, plávanie či bicyklovanie. Alebo radšej chodíte na dlhé prechádzky? Je len na vás, akým pohybom posilníte váš organizmus, dobrá nálada aj lepšia imunita budú vašou zaručenou odmenou. 

Hydratácia a imunita 

Ľudské telo tvorí prevažne voda. Ovplyvňuje správne fungovanie všetkých dôležitých orgánov a procesov – teda aj imunitný systém. Dostatočné množstvo vody je potrebné pre plynulý pohyb lymfy (lymfatický systém) – tekutiny v obehovom systéme, ktorá v tele distribuuje cenné imunitné bunky.

Pravidelné dopĺňanie tekutín je nutné za každých okolností, nielen počas športu či pri inej fyzickej aktivite. Vodu z tela strácame prakticky neustále – pri močení či dýchaní, a preto je pre stopercentné fungovanie imunity nutné, aby sme neboli dehydrovaní.

Vitamíny na imunitu

Voľbou číslo jeden je vitamín C, ktorý má antioxidačné účinky a chráni bunky pred voľnými radikálmi. Podporuje tvorbu bielych krviniek a jeho príjem sa odporúča zvýšiť aj v období zvýšenej psychickej alebo fyzickej námahy. Keďže si ho naše telo nevie uložiť a čerpať zo zásob, je nutné dopĺňať ho pravidelne, a to vo forme potravín, ktoré ho obsahujú, ale aj prírodných výživových doplnkov. Okrem céčka sú pre imunitu dôležité vitamíny A, B6 a E. Nezabudnite ani na železo, zinok, meď a selén.

Zaraďte do jedálnička zdravé potraviny na posilnenie imunity, ktoré majú vysoký obsah vitamínov a naštartujú váš imunitný systém. Patrí sem ovocie (citrón, pomaranč, grapefruit, mandarínky, jablká, jahody, kiwi), zelenina (cesnak, špargľa, paradajky, cibuľa, reďkovka, špenát, brokolica, kel, karfiol, rukola, kyslá kapusta), strukoviny (fazuľa, šošovica, sója, hrach), bylinky (petržlenová vňať, kôpor, pažítka), hliva ustricová, červené a chudé mäso, všetky druhy rýb, med, orechy, ovsené vločky, baza, šípky, žihľava, koreniny (zázvor, škorica, kurkuma), horká čokoláda a červené víno ako cenný zdroj antioxidantov. 

Zdravý životný štýl ako základ dobrej imunity

Univerzálna rada na záver znie: Žite najzdravšie, ako dokážete. Zbavte sa všetkých zlozvykov, ktoré vám aj vašej imunite škodia a buďte zdravší. Prestaňte fajčiť, obmedzte alkohol aj nezdravé potraviny a výsledky v podobe silnejšej imunity a menšej chorobnosti sa čoskoro dostavia.