Ako ochrániť naše vlasy pred slnečným žiarením

Ako ochrániť naše vlasy pred slnečným žiarením

Rovnako ako naša pleť, tak aj naše vlasy by sme mali chrániť počas horúcich letných dní. Iste už všetci vieme,že slnko je síce v menších dávkach veľmi dôležité, no v istom rozsahu môževplývať na zníženú kvalitu našich vlasov. Pri vyšších dávkach dokážu lúče UV žiarenia preniknúť až do vnútornej štruktúry vlasu a oslabiť ho už od korienkov. Výsledkom sú krehšie vlasy a problematickejšia pokožka hlavy. Slnko je tiež jedným z hlavných príčin blednutia farby vlasov. Ochranou pred vyblednutím farby je práve melanín, ktorý je súčasťou vlasou. Čím viac ho máme, tým viac sú naše vlasy chránené pred slnečným žiarením. Znie to jednoducho avšak problémom je, že melanínu nie je vo všetkých vlasoch rovnako. Viac náchylnejšie na slnečné žiarenie sú svetlejšie vlasy ako tmavé, pretože svetlé majú melanínu menej. Či už plánujete sezónu na pláži alebo chcete zvrátiť už napáchané škody v podobe rozštiepených končekov, je to niekoľko typov ako predchádzať tohtoročnému poškodeniu vlasov spôsobených slnečným žiarením.

Vyhnite sa chemikáliám

Chlórovaná voda v bazénoch alebo zosvetľovanie vlasov môže spôsobiť, že budú zraniteľnejšie voči letným stresom spôsobeným horúčavou a slnkom. Dôležité je obmedziť „zosvetľovacie“ kúry na minimum a po kúpaní v chlórovanom bazéne si vlasy ihneď opláchnuť.

Nosenie klobúkov

Ak uvažujete o osviežení svojho šatníka, medzi „nesmrteľné“ trendy v oblasti módy patria klobúky. Letné obdobie je ten správny čas, siahnuť práve tomto módnom doplnku. Nosenie klobúka môže byť neoceniteľným pri ochrane vlasov a vlasovej pokožky a v neposlednom rade čerešničkou na torte vášho outfitu.

Správne gumičky a hrebene

Snažte sa nepoužívať tesné gumičky, ktoré môžu poškodiť vlasové folikuly, a vyhýbajte sa tesným uzlíkom, ktoré poškodzujú vlasovú štruktúru. Dôležité je vyhnúť sa hrebeňom s jemnými zúbkami na rozčesanie mokrých vlasoch. Správnym postupom je rozčesať si vlasy jemne prstami a použiť sérum na vlasy, ktoré vám pomôže rozmotať uzly.

Výber správnej kozmetiky

Rovnako ako všetky odtiene pokožky sú inak náchylné na poškodenie slnkom, tak aj všetky typy vlasov reagujú na slnko inak. Jemnejším a svetlejším vlasom chýba hrúbka alebo pigment, ktorý by ich mohol chrániť pred slnečnými lúčmi. Obzvlášť ženy s týmto typom vlasov by si mali vyberať vlasovú kozmetiku „šitú na mieru“.

Kozmetika zvnútra

Biotín, kyselina hyalurónová, aminokyseliny, vitamíny a stopové prvky sú kľúčovými zložkami, ktoré priaznivo vplývajú na rast vlasou a zdravie vlasovej pokožky. Kombináciu týchto vitamínov nájdete napríklad v Bloom hair kapsuliach. Práve biotín dokáže veľmi účinne bojovať proti vypadávaniu a poškodeniu vlasov. Okrem toho spomaľuje šedivenie a ďalšie prejavy starnutia, na ktoré vplýva vo vysokej miere aj slnečné žiarenie. Najlepším pomocníkom na podporu regenerácie vlasov je aj kolagén.Jeho unikátne vlastnosti sa ešte zvyšujúkombináciou s kyselinou hyalurónovou, kedy pozitívne pôsobia na hydratáciua obnovu štruktúry pokožky a okolia vlasového folikulu. Aby mohli v našom telezohrávať jednotlivé vitamíny a stopové prvky svoju úlohu, často potrebujú byťv určitých kombináciách. Jednou z kľúčových zložiek je prítomnosť vitamínu C,ktorý je nielen silným antioxidantom ale aj zvyšuje vstrebateľnosť kolagénu v našom tele. Leto je jedným z najobľúbenejších období počas roka, avšak silné slnečné žiarenie dáva našim vlasom zabrať. Preto o zvýšenú starostlivosť zvonku aj zvnútra a naše vlásky sa nám za to odvďačia. Predsa sa, sú našou korunou krásy.