Manuka med: Sladký spôsob, ako posilniť svoje zdravie a imunitný systém

Manuka med: Sladký spôsob, ako posilniť svoje zdravie a imunitný systém

Med sa ako prírodné sladidlo používa už viac ako tisíc rokov po celom svete. Je to všestranná prísada, ktorá sa dá použiť naozaj vo všetkom - od pečenia a varenia, cez sladenie čajov a smoothies, až po vytváranie domácich pleťových masiek.

Asi nebude žiadnou novinkou, keď ti povieme, že nie všetky medy sú rovnaké. Kvetový, lesný či slávny manuka med. Každý z týchto medov má iné účinky a rozdiel nájdeš v chuti aj v konzistencii.

Jedinečný druh medu

Manuka med je špeciálny med, ktorý vyrábajú včely zbieraním nektáru zo stromu Manuka na Novom Zélande a v Austrálii. Je známy pre svoje jedinečné vlastnosti, ktorými si získal srdcia mnohých milovníkov zdravého životného štýlu. A samozrejme, aj tie naše.

Čím sa líši od klasického medu?

Každý med vyrábajú včely, no samotné medy sa líšia svojimi vlastnosťami. Manuka med je obľúbený práve vďaka svojim antibakteriálnym účinkom. Stal sa tak obľúbeným prírodným liekom na celý rad zdravotných problémov, vrátane hojenia rán, bolesti hrdla, tráviacich problémov či oslabenia imunity.

Skvelým prírodným liekom je aj klasický med a navyše je lacnejší. Tak čo robí manuka med o toľko lepším od toho klasického?

  1. Má antibakteriálne vlastnosti: Manuka med má naozaj silné antibakteriálne vlastnosti v porovnaní s inými druhmi medov. Vďaka tomu dokáže aktívne bojovať proti baktériám a telo pred nimi účinne chrániť.
  2. Vyniká nutričnými hodnotami: Manuka med má vyššiu nutričnú hodnotu ako bežný med. Obsahuje 4-krát vyššie množstvo aminokyselín, vitamínov a minerálov v porovnaní s klasickým medom.
  3. Nezabudnime na glykemický index: Manuka med má nižší glykemický index ako bežný med. Manuka med dosiahla v testoch rozmedzie glykemického indexu 54-59, pričom klasický med dosahuje hodnotu 61. To znamená, že manuka med spôsobuje pomalší nárast hladiny cukru v krvi. Jedna polievková lyžica bežného medu môže predstavovať až 57 % odporúčaného denného príjmu cukru, zatiaľ čo Manuka med obsahuje len polovičné množstvo cukru. (1,2)
  4. Je skvelým antioxidantom: Manuka med vykazuje antioxidačné vlastnosti, a to vďaka obsahu fytochemikálií, ktoré fungujú ako aktívne bio zlúčeniny. (3)

Booster pre imunitný systém

Vplyvom stresu, zmenami počasia či nedostatkom vitamínov sa znižuje aj obranyschopnosť nášho tela. Aby sme predišli chorobám, treba neustále dopĺňať potrebné vitamíny, vďaka ktorým dokáže naša imunita fungovať tak, ako má. 

Manuka med je naozaj skvelou imunitnou bombou, ktorá naštartuje imunitu na plné obrátky. Je to tá najsladšia cesta k tomu, aby naše telo zvládlo každú prekážku. Dať si však každé ráno lyžicu medu je pre mnohých z nás nepredstaviteľné.

Aj preto sme výťažok z Manuka medu zahrnuli do nášho produktu It's IMMUNITY BOOST o'clock. Vďaka chutným jednorožcom s mandarinkovou príchuťou a s obsahom vitamínu C, selénu a zinku, môžeš dopriať svojmu telu potrebnú ochranu pred baktériami.

Čo z toho vyplýva?

Med sa po stáročia užíva ako prírodné antibiotikum, prevencia pred chorobami či ako prírodné sladidlo. Manuka med poskytuje telu ešte niekoľko benefitov navyše. Aj práve preto by ste mali jeho užívanie zaradiť do svojho jedálnička.

Či už sa rozhodnete pre naše vitamíny alebo pre klasický med, spravíte krok ku krajšej pokožke, lepšiemu tráveniu, silnejšej imunite a mnohým ďalším zdravotným zlepšeniam, ktoré vďaka medu získate.

Zdroje:

1 https://www.hollandandbarrett.com/the-health-hub/food-drink/food/manuka-honey/manuka-vs-honey/

2 https://manukora.com/blogs/manukorablog/how-to-sustain-healthy-energy-with-manuka-honey-and-the-glycemic-index

3  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6613335/