Čo zaberá na oslabenú imunitu? Takto si ju posilníte!

Čo zaberá na oslabenú imunitu? Takto si ju posilníte!

Imunita je prepracovaný systém, ktorý tvorí ochrannú bariéru ľudského tela. Chráni nás zvonku aj vo vnútri pred prienikom baktérií, vírusov a rôznych patogénov, ktoré sa v prostredí vyskytujú a sú príčinou rozličných ochorení.

Je veľmi dôležité mať dobrú imunitu, avšak to sa ľahšie povie, ako zrealizuje. Našťastie máme pre vás jednoduché praktické rady, ako si posilniť oslabenú imunitu a vyhnúť sa jej opakovanému oslabeniu. Ako sa vyhnete sezónnym aj závažnejším ochoreniam? Poradíme vám, ako si vybudovať silný imunitný systém. 

Čo môže za oslabenú imunitu?

Na oslabenú imunitu vplýva viacero faktorov – najčastejšie je za častou chorobnosťou neustály stres, ktorý vedie k celkovému vyčerpaniu a opakovaným, dlhotrvajúcim infekciám. V dôsledku toho sme nútení dlhodobo užívať antibiotiká, čo je opäť priama cesta k slabšej imunite.

Príznaky oslabenej imunity

Základným prejavom oslabenej imunity je náchylnosť na infekcie. K najrozšírenejším infekciám, ktoré postihujú ľudí s chabým imunitným systémom, sa radia: 

  • pneumónia – zápal pľúcneho tkaniva,
  • bronchitída – zápal priedušiek (ochorenie dolných dýchacích ciest),
  • kožné infekcie – abcesy v tkanivách,
  • meningitída – zápal mozgových blán.

Je veľký predpoklad, že u človeka so slabým imunitným systémom sa infekcia vyskytne častejšie ako u zdravých a odolných jedincov a tieto choroby majú aj ťažší priebeh, dlhšie trvanie a zvyknú sa opakovať s pomerne vysokou frekvenciou.

Ochorenia spojené s oslabenou imunitou 

Okrem vyššie spomenutých častých ochorení postihujú ľudí s oslabenou imunitou aj tieto zdravotné ťažkosti:

  • poruchy krvi – anémia,
  • tráviace ťažkosti,
  • strata chuti do jedla,
  • hnačky a kŕče v bruchu,
  • spomalený rast a vývoj v detskom veku,
  • autoimunitné poruchy,
  • zápaly vnútorných orgánov. 

Posilnenie imunity

Liečba imunity v podstate neexistuje, je len možnosť si ju posilňovať dostupnými prostriedkami. V prípade, že vás trápi oslabená imunita a s tým súvisiace zdravotné komplikácie, mali by ste v prvom rade upraviť svoj životný štýl a jedálniček. Pomáha šport, ideálne vonku na čerstvom vzduchu, otužovanie, eliminácia stresu a už spomenutá zdravá strava so zvýšeným obsahom vitamínov, minerálov a probiotík. 

Pri liečbe porúch imunity sa využíva aj enzýmová terapia – čo je metóda založená na systémovom pôsobení perorálne podávanej zmesi proteolytických enzýmov rastlinného alebo živočíšneho pôvodu. Ide o účinnú prevenciu a zároveň liečebný efekt, ktorý spočíva v pôsobení na zápal v tele a jeho následnú optimalizáciu. Je zaznamenaný silný normalizujúci účinok enzýmo-terapie na imunitu.

V neposlednom rade si posilníme imunitu tým, že začneme myslieť na seba a svoju vnútornú pohodu. Je dôležité dožičiť si každý deň dostatok kvalitného spánku a pravidelne sa hýbať. Vhodným spôsobom, ako môžeme do tela pravidelne dopĺňať potrebné vitamíny, je aj užívanie kvalitných výživových doplnkov na podporu imunity.