Ako rýchlo rastú vlasy? 7 zaručených tipov, ako urýchliť rast vlasov

Ako rýchlo rastú vlasy? 7 zaručených tipov, ako urýchliť rast vlasov

Na rast vlasov vplýva niekoľko zásadných faktorov, ktoré neovplyvníme, ako vek, hormóny či genetika. Významnú úlohu, na ktorú dosah máme, zohráva aj zdravotný stav a spôsob života.

Čo všetko vieme urobiť pre krásne a zdravé vlasy?

Ako rýchlo rastú vlasy?

Máte pocit, že vám vlasy akosi nerastú? Pýtate sa, ako urýchliť rast vlasov a mať ich konečne husté, vyživené a lesklé? Odpovedí je hneď niekoľko.

Vychádzajme z faktu, že priemerný mesačný „vlasový prírastok“ je 1 až 1,5 centimetra, čo robí ročný vlasový nárast asi 12 až 15 cm. Platí, že ženám rastú vlasy o dosť rýchlejšie ako mužom. Na kvalitu a rýchlosť rastu vlasov však vplývajú aj ročné obdobia a vek. Čím sme starší, tým nám pribúda menej vlasov.

Dôležitá je tiež primeraná hydratácia, pravidelné dopĺňanie živín a vitamínov, zdravý pohyb, dobrá kozmetika a z času na čas kvalitná vlasová masáž. Toto všetko výrazne napomôže zlepšiť kvalitu, hustotu a v neposlednom rade aj zrýchliť rast vlasov

7 rád a trikov na urýchlenie rastu vlasov

Ponuka kozmetických produktov na „zázračný“ rast vlasov je nekonečná. A hoci za pokus nič nedáme, nie vždy sa dá spoliehať iba na účinky vlasovej kozmetiky. Niekedy je nutné urobiť pre krásne vlasy aj niečo navyše. Nejaký trik, ktorý skvelo zafunguje a vy sa už len budete spokojne pozerať, ako vám týždeň po týždni rýchlo rastú vlasy.

Tu je 7 jednoduchých, ale zaručene overených návodov, ako pozitívne ovplyvniť rast vašich vlasov.

Masírovanie pokožky hlavy

Masáž hlavy je základ. Napomáha rozširovať cievy pod kožou a tým podporuje rast vlasov. Rovnako je skvelým uvoľnením a regeneráciou pre celé telo, pokožku hlavy nevynímajúc. Úžasne na vlasy pôsobí arganový olej, ktorý vlasy zhusťuje a ozdravuje. Niekedy si však vystačíte aj s tým, čo nájdete v kuchyni. Odporúčaná je vlasová masáž s hroznovým olejom, ktorú opakujte aspoň dvakrát do týždňa a výsledky sa určite dostavia.

Pravidelné zastrihávanie vlasov

Možno to znie paradoxne, ale na rast vlasov zaberá strihanie. Áno, pravidelné zastrihávanie a odstraňovanie zničených končekov je cestou ku krajším a rýchlejšie rastúcim vlasom. Ideálne, ak si odsledujete pravidelnosť a ku kaderníčke zavítate aspoň raz za dva mesiace.

Pite veľa vody a zdravo jedzte

Toľko opakované a stále pravdivé. Voda nás očisťuje, zbavuje nečistôt a čuduj sa svete, pôsobí aj na rast vlasov. Zdravý pitný režim, to sú aspoň dva litre vody denne. Vďaka tomu budú vaše vlasy hydratované a menej suché či lámavé. 

A aby toho nebolo málo, záleží aj na tom, čo jeme. Skvelé sú najmä potraviny s vysokým obsahom bielkovín, ktoré viditeľne vplývajú na kvalitu a rýchlejší rast vlasu. Medzi jedlá s vysokým obsahom bielkovín patria strukoviny, vajcia, ryby a veľa zeleniny i ovocia. 

Vitamíny na vlasy

Keď telu chýbajú vitamíny a minerály, je oslabené a začína chradnúť. To sa citlivo dotýka aj hustoty a lesku vlasov, ktoré sú pod vplyvom nedostatku živín krehké, suché a rýchlo sa lámu. Pre rast vlasov je dôležitý predovšetkým vitamín B, ktorý veľmi potrebuje aj naša pokožka. Nezabudnite ani na vitamíny A a C, vďaka ktorým sú vlasy pevnejšie a hustejšie.

Esenciálne oleje na lesk a hustotu vlasov

Esenciálne oleje nielen pre vôňu, ale aj na rast vlasov. Stačí si namiešať správny mix olejov a aplikovať na pár minút na pokožku hlavy. Výborný je rozmarínový, levanduľový, tymiánový či jojobový olej. Pravidelná aplikácia vám zabezpečí zdravší vzhľad vlasov a podporí ich rast. 

Jemná aplikácia vlasových prípravkov

Bez šampónu to zrejme nepôjde, dôležité je ale vybrať si šampóny a kondicionéry, ktoré vlasy nevysušujú a nedráždia pokožku hlavy. Pozor tiež na nadmerné používanie šampónu, čo opäť vedie k vysušovaniu, ako aj k zvýšenej tvorbe lupín a upchávaniu pórov, niekedy až k vypadávaniu vlasov. Odporúča sa používať šampóny bez obsahu parabénov a iných škodlivín, ktoré pokožke neškodia ani pri každodennom používaní. 

Rovnako tak je rozhodujúci spôsob umývania vlasov. Vyvarujte sa drhnutiu hlavy, namiesto toho šampón jemne vmasírujte a následne opláchnite vlažnou vodou.

Zabúdať netreba ani na hĺbkovú výživu a ošetrenie vlasov kondicionérom. Siahnite po takom, ktorý hĺbkovo preniká do vlasovej štruktúry a vyživuje vlas zvnútra. Je dobré, ak pôsobí dostatočne dlhý čas – aspoň 10 minút a pomáha aj, ak sú vlasy zabalené v uteráku, aby sa živiny lepšie vstrebali. Nikdy si kondicionér neaplikujte priamo na pokožku hlavy, hrozí totiž, že sa zbytočne premastia a dôjde k upchaniu vlasových folikulov. 

Šetrná vlasová kozmetika s prírodným zložením

Platí, že pre zdravý rast vlasov je najdôležitejšie, aby boli vyživené, hydratované a neznečisťované chemikáliami a škodlivými látkami. Najlepšie sú preto prírodné riešenia – domáce vlasové zábaly, masky, kozmetika na vlasy a vlasové vitamíny s nezávadným prírodným zložením.

Extra tip na dlhé vlasy

Záverečný tip na krásne a bohaté vlasy pre odvážne. Stačí použiť ingredienciu, ktorú bežne nájdete v kuchyni. Po nanesení šampónu si vlasy skúste zmyť jablkovým octom zmiešaným s vodou. Posilní to vlasové folikuly a vlasy budú rásť rýchlejšie. A komu by prekážal octový zápach, môže si ho zmiešať s obľúbeným esenciálnym olejom a je po probléme. 

Ak nie ste spokojná so svojimi vlasmi, určite vám odporúčame okrem tipov vyššie naše gumíky s prírodným zložením. Vitamíny na vlasy Bloom Hair dodajú vašim vlasom silu, lesk aj hustotu a podporia ich rast.