Zaručené triky pre lesk vašich vlasov

Zaručené triky pre lesk vašich vlasov

Trápite sa nadmerným vysušovaním vlasov a netušíte, ako im prinavrátiť stratený lesk? Dôvodov, prečo vlasy stratili prirodzený lesk a nepôsobia zdravo, môže byť viacero - nevhodná starostlivosť, nedostatok vitamínov pre krásne vlasy, prípadne farbenie, vlasový styling a každodenné používanie fénu a žehličky na vlasy.

Pozitívnou správou je, že niekedy stačia aj zdanlivo drobné, nepatrné zmeny vo vlasovej starostlivosti, ktoré zmenia úplne všetko a vy sa budete môcť opäť radovať z krásnych lesklých a zdravých vlasov.

Aké sú osvedčené tipy a triky na správnu vlasovú rutinu, aby boli vlasy žiarivo lesklé?

7 základných krokov pre dokonalý lesk vlasov

Správny spôsob umývania vlasov je pre prirodzený lesk vlasov absolútne rozhodujúci. Ide nielen o voľbu kozmetických produktov, ale tiež o to, ako si vlasy umývate, sušíte a upravujete.

Ako to robiť správne? Stačí postupovať podľa nasledujúcich krokov:

  • Kefovanie vlasov – pred umytím si vlasy poriadne vykefujte, čo zabezpečí odstránenie špiny a odumretých buniek z vlasov a pokožky hlavy.
  • Vlasy namočte do vlažnej, respektíve teplej (nie horúcej) vody. Príliš vysoké teploty vlasom škodia.
  • Šampónovanie vlasov – stačí si naniesť do dlane šampón v množstve cca jednej čajovej lyžičky. Následne ho dobre vmasírujte do pokožky a vlasov, čo prispieva ako k dôslednej očiste, tak sa tým podporí prúdenie krvi, a teda rast vlasov.
  • Opláchnutie šampónu – dôkladne umyte všetky zvyšky prípravku, pokojne tomu venujte aj niekoľko minút. Tak vlasy zľahka prečešte kefou so širokými zubami.
  • Kondicionér naneste na rozčesané a rukou jemne presušené vlasy. Nechajte ho pôsobiť aspoň minút, následne ho z vlasov poctivo zmyte vlažnou vodou.
  • Ručné sušenie vlasov uterákom je najprirodzenejší a najšetrnejší spôsob sušenia vlasov. Vlasy ani pokožka hlavy tým nijako netrpí, naopak ak uterákom vlasy len jemne sušíte a nedrhnete ich, nehrozí mokrým vlasom nijaké poškodenie.
  • Fénovanie vlasom neškodí, avšak je nutné vlasy sušiť v smere rastu a ak sa dá, nefénovať ich každý deň. Na záver odporúčame prečesanie vlasov kefou s prírodnými štetinami, ktorá zaručí lesk a hebkosť vlasov bez ťahania, lámania a neprimeraného vypadávania vlasov

Chyby v starostlivosti o vlasy, ktorým sa vyhnite

Horúca a tvrdá voda vlasom škodí

Vlasy si neumývajte horúcou vodou! Naopak si ich po umytí šampónu skúste opláchnuť studenou vodou. Zabezpečí vám to vyhladenie vlasových kutikúl. Studená sprcha stimuluje aj krvný obeh pokožky hlavy, čím pozitívne vplýva na rast vlasov.

Pozor dajte na tvrdú vodu! Vápenaté častice v nej totiž vlasom nelichotia. Zvyknú sa usádzať na vlasových vláknach a poškodzovať ich povrch. Na to, aby ste vlasy podobných nánosov zbavili, premyte ich na záver minerálkou alebo destilovanou vodou.

Vlasy si zaslúžia viac než šampón

Použijete šampón a ste vybavené? Veľký omyl! Po umytí vlasov si to pýta pravidelné ošetrenie kondicionérom, ktorý vlasy vyživí a zocelí. Prípadne siahnite po jemných balzamoch, ktoré vlásky dokonale rozžiaria. Doprajte si skvelú vlasovú kúru ako od profesionálky. Aj doma sa môžete vlasom venovať tak, ako si zaslúžia. Stačí ich pomocou vlasovej kúry vyživiť, hydratovať a eliminovať poškodenia.

Raz za týždeň si naneste aj masku podľa typu vašich vlasov a výsledky v podobe rozžiarenej hrivy sa čoskoro dostavia.

Správny výber kefy na vlasy

Vedeli ste, že česaním sa rozmiestňuje mastnota z pokožky do vlasov, kde ich chráni a dodáva im lesk? Preto záleží na správnom výbere kefy, respektíve hrebeňa. Skvelé sú najmä kefy s prírodnými štetinami, ktoré sú k vlasom omnoho šetrnejšie a hrebene a kefy s väčšími zubami na jemné rozčesávanie vlhkých vlasov.

Prípravky pre extra lesk vlasov

Nádherný extra lesk s vlasovými olejmi a leskom v spreji plným vitamínov a minerálov. Pre zdravý vzhľad vlasov celkom postačí do suchých dĺžok a končekov aplikovať trochu vlasového oleja. Medzi najobľúbenejšie oleje na vlasy patrí kokosový, mandľový, jojobový alebo arganový olej. Kto nemá rád pocit mastnoty vo vlasoch, môže siahnuť po suchých olejoch.

Prípadne vyskúšajte lesk v spreji. Nastriekajte lak na kefu a prečešte si vlasy. Tým si zaistíte rovnomerné nanesenie laku po celej dĺžke vlasov, vďaka čomu sa budú lesknúť krásne všetky pramene.

Technika fénovania vlasov

Správna technika fénovania vlasov je veľmi dôležitá. Vzduch z fénu musí smerovať od korienkov ku končekom. Takéto fúkanie je zárukou, že povrch vlasu ostane hladký a neporušený. Nakoniec, aby ste dosiahli vytúžený efekt lesklej hrivy, prepnite fén na studený vzduch.

Výbornou pomocníčkou, a to nielen na vytvorenie objemu, je okrúhla kefa. Pomáha uhladiť vlasy, ktoré behom chvíľky získajú tvar aj pôvabný lesk, ktorý pôsobí veľmi prirodzene.

Zdravou stravou k lesklým vlasom

Prirodzený lesk vlasov podporíte aj vyváženým jedálničkom a dostatkom vitamínov. K lesklým vlasom vám pomôže pravidelná konzumácia čerstvej mrkvy, listovej zeleniny, rýb a vajíčok. Vláskom pomáhajú aj oriešky, semená a  pravidelný pitný režim.

Domáce recepty pre krásne lesklé vlasy

Účinky citrónu na vlasy

Vlasy po každom umytí oplachujte vlažnou vodou s citrónovou šťavou a budete milo prekvapení, aký pozitívny vplyv to bude mať na lesk vlasov.

Pivo pre extra lesk vlasov

Po umytí votrite pivo po celej dĺžke vlasov a nechajte ho niekoľko minút pôsobiť. Potom vlasy dôsledne opláchnite a na záver si niekoľkými kvapkami piva ešte premasírujte pokožku hlavy, odkiaľ už pivo nevymývajte.

Vlasové petržlenové tonikum

Vyrobte si domáce tonikum z petržlenu. To si vytvoríte veľmi jednoducho – stačí zaliať sušený, prípadne čerstvý petržlen lyžicou vriacej vody, nechať lúhovať, následne precediť a nechať vychladnúť. Pripravené tonikum si dôkladne vmasírujte do mokrých vlasov, nechajte pôsobiť aspoň 15 minút a dobre opláchnite.