Viac ako len imunitný booster: vitamín C a jeho benefity pre zdravie

Viac ako len imunitný booster: vitamín C a jeho benefity pre zdravie

Vitamín C je najdôležitejší antioxidant v našom tele, pričom poskytuje telu mnoho zdravotníckych benefitov. Pomáha posilniť imunitný systém, zlepšuje vzhľad pokožky a uľahčuje hojenie rán.

Vitamín C, známy aj ako kyselina askorbová, sa nachádza v mnohých druhoch ovocia či zeleniny a je pomerne jednoduché ho prijať do nášho tela.

Aj napriek tomu, vyhľadávame ideálne výživové doplnky, ktoré nám pomôžu dostať vitamín C do nášho tela. Je na čase vyskúšať naše gumíky It's IMMUNITY BOOST o'clock s unikátnym zložením s extra dávkou vitamínu C.

Čo je vitamín C?

Vitamín C je vo vode rozpustný esenciálny vitamín, ktorý možno nájsť v ovocí a zelenine. Ľudia nie sú schopní syntetizovať vitamín C samé, a preto ho musia získavať prostredníctvom stravy alebo suplementovať v podobe doplnkov výživy. Vitamín C je dôležitý pre funkciu imunitného systému a je veľmi silným antioxidantom. Pôsobí tiež ako kofaktor pre syntézu kolagénu. (1)

Vedela si, že...

Najviac vitamínu C sa nenachádza v citrusoch? Áno, naozaj je to pravda a existujú iné druhy zeleniny či ovocia, ktoré obsahujú oveľa vyššiu koncentráciu vitamínu C ako citrusy.

Na porovnanie, 100 g citrónovej šťavy ti poskytne ľan 53 mg vitamínu C. A čo iné potraviny?

Dobre známe šípky, ktoré najdeme kdekoľvek v parku, obsahujú až 426 mg vitamínu C na 100 g. Viac vitamínu C obsahujú aj černý rybíz (102 mg / 100 g), chilli papričky (109 mg / 100 g), ale aj milovaný či nenávidený kel (93 mg / 100 g). Zvýšiť môžeš aj konzumáciu kivi, brokolice či rakytníka, ktoré sú tiež skvelým zdrojom vitamínu C. (2, 3)

Ochrana pred chrípkou?

Jedným z hlavných dôvodov, prečo ľudia užívajú doplnky výživy s obsahom vitamínu C, je práve posilnenie imunity, pretože vitamín C je silný antioxidant a pomáha bojovať proti rôznym patogénom.

  1. Vitamín C pomáha podporovať produkciu bílých krviniek ako sú lymfocyty a fagocyty, ktoré pomáhajú chrániť telo pred infekciami.
  2. Vitamín C pomáha týmto bielym krvinkám fungovať efektívnejšie a zároveň ich chráni pred poškodením potenciálne škodlivými molekulami, ako sú volné radikály.
  3. Vitamín C je nevyhnutnou súčasťou obranného systému pokožky. Aktívne sa transportuje do pokožky, kde môže pôsobiť ako antioxidant a pomáha posilňovať kožné bariéry.
  4. Štúdie tiež ukázali, že užívanie vitamínu C môže skrátiť čas hojenia rán. (4)

Pokiaľ si však počula o informácii, že užívanie vitamínu C pomáha skrátiť čas ochorenia, je to pravda len v prípade, že vitamín C užívaš na pravidelnej, každodennej báze počas celého roka, a nielen v chrípkovom období. (5)

Viac ako len imunitný booster

Je dokázané, že vitamín C je nielen fantastický antioxidant a ochránca našej imunity, ale je nevyhnutný pre rast a obnovu tkanív v celom tele. Okrem toho sa podiela na mnohých telesných funkciách, vrátane vstrebávania železa, udržiavania zdravých chrupaviek, kostí či zubov.

Vitamín C bojuje proti voľným radikálom v tele, čo môže pomôcť predchádzať alebo oddialiť určité druhy rakoviny a srdcových chorôb a podporovať zdravé stárnutie. (6)

Je potrebný aj v starostlivosti o pleť

Ak si milovníčka skin care rutine, tak si už o sérach s obsahom vitamínu C dozaista slyšela. Vitamín C je braný ako jeden z najsilnejších bojovníkov proti stárnutiu.

Podporuje hydratáciu pokožky, redukuje hyperpigmentáciu a vznik pigmentových skvrn, znižuje výskyt kruhov pod očiami, zvyšuje tvorbu kolagénu a bojuje proti ochabovaniu pokožky. (7)

Chutná cesta k zdravšiemu ja

Nedostatočne fungujúci imunitný systém sa môže prejaviť v rôznych formách, napríklad aj ako infekcia pokožky (akné). Pre zlepšenie imunity existuje nespočetné množstvo rôznych foriem výživových doplnkov.

My ti však prinášame úplne iný spôsob, ako podporiť svoju imunitu. It's IMMUNITY BOOST o'clock sú chutné gumíky s extra vysokým obsahom vitamínu C, minerálnymi látkami, zinkom a selénom sú obohacené aj o špeciálny manuka med, o ktorom si môžeš viac prečítať aj v našom článku (prelink na článok o manuka mede).

 

Zdroje:

1 https://examine.com/supplements/vitamin-c/ (citované: 19.05.2023)

2 https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-foods#TOC_TITLE_HDR_16 (citované: 19.05.2023)

3 https://www.lsg-group.com/news/global-food-myths-1-do-lemons-deliver-more-vitamin-c-than-other-fruits/ (citované: 19.05.2023)

4 https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-benefits#6.-Boosts-immunity- (citované: 19.05.2023)

5 https://www.eatright.org/health/essential-nutrients/vitamins/how-vitamin-c-supports-a-healthy-immune-system (citované: 19.05.2023)

6 https://www.webmd.com/diet/features/the-benefits-of-vitamin-c (citované: 19.05.2023)

7 https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/vitamin-c-serum-benefits#Whats-a-vitamin-C-serum? (citované: 19.05.2023)