Odfarbenie vlasov: Ako si účinne odfarbiť vlasy bez zbytočných chýb?

Odfarbenie vlasov: Ako si účinne odfarbiť vlasy bez zbytočných chýb?

Doba a niekoľko lockdownov nás naučili vedieť sa o seba postarať za každých okolností. Ani zatvorené kaderníctva predsa nemôžu byť dôvodom, aby sme chodili neupravené a s odrastami!

A hoci môže vyznievať hrozivo domáce farbenie vlasov bez odbornej pomoci kaderníčky, naučili sme sa to. Alebo sa to minimálne naučiť chceme, však?

Áno, odfarbiť si vlasy je možné aj v domácom prostredí. Ako to ale urobiť bez zbytočnej chemickej záťaže a s istotou dobrého výsledku? 

Domáce farbenie vlasov 

Farbenie vlasov si zvyčajne vyžaduje prvotné zosvetlenie – odfarbenie. To môže prebiehať vo viacerých krokoch, netreba sa preto zľaknúť výsledku. Málokedy docielime vysnívaný odtieň hneď po prvom farbení. Ide o pomerne zdĺhavú a zložitú procedúru, ktorú je v domácom prostredí ešte o čosi náročnejšie zrealizovať. 

Ak ste vo farbení vlasov úplné začiatočníčky, nikam sa neponáhľajte a buďte maximálne opatrné. Základná rada znie – farbiť začínajte vždy pramene vlasov, ktoré sú bez problémov dostupné a na ktoré dobre vidíte. 

Upokojiť vás môže aj fakt, že súčasné vlasové trendy prajú experimentom. Pokiaľ nebude  výsledný odtieň celkom podľa vašich predstáv, nič strašné nedeje – dnes sa nosí takmer všetko. Dokonca aj kombinácie viacerých farebných tónov, za čo sa poľahky schováte a svoj „neúspech“ môžete premeniť na presný opak.

Blondínky verzus tmavovlásky. Ktoré odfarbovanie je jednoduchšie?

Odfarbenie vlasov je o čosi ľahšie u blondínok, ktoré ho niekedy ani nepotrebujú a môžu prejsť rovno k farbeniu – záleží od výsledného efektu, ktorý chcú docieliť.

Tmavovláskam trvá odfarbovanie dlhšie – napríklad v prípade, že chcú prekryť odrasty a boja sa dvoch rozdielnych odtieňov (jeden na končekoch a iný pri korienkoch vlasov). Vtedy je bezpečné siahnuť po odtieni, v ktorom aj takáto dvojfarebná kombinácia vytvorí zaujímavý efekt. Veľmi pekné sú bordová či iné, do červena ladené farby. Na končekoch budú najvýraznejšie a pri koreni hlavy menej, čo však v tomto prípade vôbec neprekáža.

Postup, ako si odfarbiť vlasy doma 

  • Natiahnite si ochranné rukavice, ktoré bývajú súčasťou balenia.
  • Rozhodne si ochráňte oblečenie. Preto si cez plecia prehoďte starší uterák, alebo si oblečte domáce tričko, ktorého ušpinenie vám nebude ľúto.
  • Farbu s oxidačnou emulziou dobre pretrepte. Niektoré farby sú vybavené samostatnou nádobou, ktorou sa zmiešaná farba priamo aplikuje na vlasy, čo je veľmi praktické a uľahčuje to celé farbenie.
  • Farbiť začínajte vždy pri korienkoch, kde sú najviditeľnejšie odrasty. Odporúča sa začať na zátylku.
  • Postupujte systematicky, aby sa nezabudlo na žiadne miesto.
  • Štetcom alebo hrebeňom farbu od korienkov sčešte po celej dĺžke vlasov.
  • Nechajte farbu pôsobiť podľa odporúčania na balení. Najkratšiu dobu by mala pôsobiť na koncoch vlasov.
  • Vlasy po uplynutí potrebnej doby dôkladne opláchnite.
  • Po farbení si dajte na vlasy masku/balzam – často je súčasťou balenia farby.
  • Doprajte farbeným vlasom pravidelnú výživu a regeneráciu aj v podobe špeciálnej kozmetiky na farbené vlasy a výživové vlasové doplnky pre rast a lesk vlasov.

Profesionálne tipy a triky, ako si zafarbiť vlasy 

Profesionálne kaderníčky majú prax, a tak logicky najlepšie vedia, ako odfarbiť vlasy čo najúčinnejšie a bez neželaných vedľajších efektov. Vy však neexperimentujte a postupujte podľa návodu na prípravkoch, ktoré používate. Každá farba na domáce použitie môže mať rozdielne pokyny, takže si ich dôkladne prečítajte ešte pred odfarbovaním a dodržujte ich.

Majte na pamäti, že prípravky na farbenie vlasov sú pomerne agresívne, takže ani v prípade, že odfarbenie nedopadlo celkom podľa predstáv, neriešte to okamžitým opätovným zosvetľovaním. Dajte vláskom čas, nech sa spamätajú a zotavia. Ideálne je počkať aspoň dva týždne, kým to skúsite opäť.

Ak si neveríte, pri opakovanom pokuse sa už zverte do rúk profesionálom. Tí vám určite zaručia vytúžený efekt s maximálnym ohľadom na vaše vlasy.