Krásne a voňavé vlasy bez kompromisov: Umývanie vlasov od A po Z

Krásne a voňavé vlasy bez kompromisov: Umývanie vlasov od A po Z

Umývanie vlasov – pre niekoho hotová veda. Ako často a s akými prípravkami to robiť, aby vlasy netrpeli a boli vyživené od korienkov po končeky? Ovládate základné triky pre krásne a dokonale vyživené vlasy? Nič sa nebojte, všetko vám prezradíme. 

Pravidelné umývanie vlasov

V prvom rade je dôležité si ujasniť, že každý typ vlasov si žiada trochu inú starostlivosť. Tí, ktorí trpia rýchlym mastením vlasov a tiež všetci, ktorí s obľubou používajú rôzne stylingové prípravky na úpravu vlasov, by si mali vlasy umývať najčastejšie, možno aj každý druhý deň.

Ľudia so suchými vlasmi si vlasy nemusia umývať tak často a celkom postačí dva-trikrát do týždňa. Líši sa aj starostlivosť o kučeravú hrivu, prípadne melírované vlasy. V danom prípade sa odporúča umývať ich maximálne raz za týždeň.

V zásade platí, že odpoveď na otázku, ako často si umývať vlasy, neexistuje. Kým pre niekoho je umývanie vlasov súčasťou každodennej hygieny, iní ľudia si na to nepotrpia a umývajú si ich veľmi nepravidelne.

Kedy je čas umyť si vlasy?

Vhodný čas na umývanie vlasov je vtedy, keď sa začnú mastiť, respektíve vnímame, že vlasy sú špinavé či lupinaté. Nakoľko však máme každý iný typ vlasov, je ťažké to zovšeobecňovať. Niektoré základné prejavy, že je čas siahnuť po šampóne, však predsa len existujú. Vlasy si ihneď umyte, keď:

  • vyzerajú na pohľad mastné a špinavé,
  • na pokožke hlavy je vidieť stopy vlasových prípravkov,
  • sú celkom bez lesku.

Výber šampónu na vlasy

Šampón si volíme podľa vlasového problému, respektíve typu vlasu a účinkov, ktoré chceme umytím vlasov docieliť. Suché vlasy, ktorým chýba lesk si logicky pýtajú iné prípravky než jemné vlasy bez objemu. A mastných vlasov s lupinami sa zbavíme iba pri pravidelnom používaní vhodných produktov proti mastnote. 

Vlasoví experti radia, aby sme šampóny pravidelne striedali. A to nielen, čo sa týka ich účinkov, ale aj v rámci ročných období. Inak sa totiž o vlasy staráme v zime a inak v lete. Počas chladných mesiacov potrebujú vlasy dostatok hydratácie a výživy, kým v horúcich letných dňoch si zaslúžia vlasové prípravky s UV ochranou a proti vysušovaniu. 

Je kondicionér na vlasy nutnosť?

Mnoho z nás stále nepovažuje kondicionér za nevyhnutnú súčasť vlasovej hygieny a je skôr veľmi nepravidelným doplnkom v starostlivosti o vlasy. Pritom všetky dlhšie vlasy bez ohľadu na typ si zaslúžia, aby bol kondicionér spolu so šampónom a vlasovou maskou bežnou súčasťou vašej výbavy. Kondicionér totiž vlasy nielen chráni, uhladí a prirodzene ich hydratuje, ale im dodáva aj lesk. Najlepšie je zvoliť si kondicionér tej istej značky ako šampón, ktorý bežne používate.

Množstvo a aplikácia šampónu a kondicionéru na vlasy

Nezabudnite, že ako pri šampónoch, tak pri kondicionéroch platí, že menej je viac. Priveľké množstvá vlasových prípravkov vlasy zbytočne zaťažujú a premasťujú, a tak sa zbytočne stráca efekt umytých vlasov.

Dôležitá je aj správna aplikácia prípravkov na vlasy. Po umytí vlasy citlivo zbavte vody, žiadne drsné žmýkanie či okamžité česanie sa neodporúča. Myslite aj na to, že kým šampón nanášame až k pokožke hlavy, kondicionér sa aplikuje iba po dĺžke vlasov, nikdy nie ku korienkom! Možné je ho do vlasov aj jemne včesať primeraným hrebeňom s dlhými zubmi. Vždy dôsledne dodržujte dĺžku pôsobenia prípravkov a starostlivo ich opláchnite. 

Najčastejšie chyby pri umývaní vlasov

Ani tie najdrahšie vlasové prípravky nám nezaručia krásne zdravé vlasy, ak im okrem dostatočnej výživy zvnútra nedoprajeme dobrú starostlivosť. Toto sú najčastejšie chyby, ktoré pri umývaní vlasov robíme:

Priveľa šampónu na vlasy

Množstvá šampónu aj kondicionéru by mali byť o veľkosti čajovej lyžičky. Pravdou však je, že málokto si to sleduje. Vo výsledku potom šampón iba stečie po vlasoch a efekt umytia sa stráca. Správne by ste si mali prípravok napeniť v rukách a následne si ho naniesť najmä ku korienkom a na pokožku hlavy.

Nedostatočne opláchnuté vlasy

Oplachovaniu vlasov by ste sa mali venovať v priemere trikrát dlhšie, než nanášaniu prípravku. Iba tak vlasy stopercentne zbavíte všetkých nečistôt a zvyškov šampónu. Inak hrozí, že vlasy sa budú skoro mastiť a bude nutné časté umývanie vlasov.

Zlá starostlivosť o mokré vlasy

Vlasy po umytí nedrhnite, ale ich jemne zabaľte do uteráka a dajte tomu čas. Taktiež ich nesťahujte do vrkočov a drdolov, kým nie sú vyschnuté, rovnako ich nečešte – prečesať ich môžete iba hrebeňom s veľkými medzerami, prípadne kefou s prírodnými štetinkami. 

Triky na profesionálne umývanie vlasov

Skúste si vlasy pred šampónovaním opláchnuť teplou vodou. Pomáha to vlasom účinnejšie a rýchlejšie sa zbaviť nečistôt a zvyškov kozmetiky.

Zapamätajte si, že čisté vlasy sú na dotyk drsné a pri pošúchaní drhnú. A pri aplikácii kondicionéru si odsledujte dobu pôsobenia. Ak chcete jeho účinok maximalizovať, skúste vlasy zavinúť do nahriateho uteráka a nechajte chvíľu pôsobiť.